Banner2
Rechtrichten

Door Eefke Bastianen,  www.equimio.nl

 

"Je paard loopt scheef, probeer hem recht te rijden!" is tegenwoordig een veel gehoorde kreet. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij het rechtrichten van uw paard gaat het er niet om, om hem strak tussen je been en teugels 'recht' te rijden.
Zoals elk mens van nature links- of rechtshandig is, is ook elk paard dat. Het paard heeft zogenaamd een moeilijke en makkelijke kant.

Het doel van het rechtrichten is om de spieren aan beide kanten even sterk te maken. De spieren moeten zich aan beide kanten evenveel kunnen oprekken als kunnen aanspannen. De spieren worden soepel en sterk, zodat het gemakkelijk naar beide kanten kan buigen en het paard een rechte lijn kan lopen, zonder naar een kant te 'trekken'.

 

linksgebogen

Hier zie je een linksgebogen paard. Deze heeft van nature aan de rechterkant lange spieren en aan de linkerkant korte spieren. De rode lijn geeft de korte spieren aan, deze zijn erg stijf en moeten zich lang kunnen gaan maken. De groene lijn geeft de lange spieren, deze zijn vaak erg slap en kunnen zich moeilijk aanspannen en korter worden. 
 

rechtsgebogen

Hier zie je een rechtsgebogen paard. Deze heeft van nature aan de linkerkant lange spieren en aan de rechterkant korte spieren. Voor deze geld hetzelfde als voor het linksgebogenpaard. De rode lijn geeft de korte en stijve spieren aan en de groene lijn de lange en slappe spieren. De lange spieren moeten leren zich aan te spannen en korter te worden en de korte spieren moeten leren zich op te rekken. 

 

(info tekst : www.paardenrechtrichten.nl)

Rechtrichtende buigingsarbeid zorgt ervoor dat het paard symmetrisch ontwikkeld in lijf en ledematen. Daarnaast zorgt het rechtrichten ervoor dat het paard in balans komt en zijn gewicht goed verdeeld over alle vier de benen. Door het paard recht te richten kan het paard de ruiter correct dragen. Dus samen in beweging betekent samen rechtrichten om in een mooie balans te komen. Vanuit een goede basis kun je verder bouwen.

De clinic wordt ingedeeld in :

1 uur theorie over:
- de natuurlijke scheefheden van het paard
- de basisbeginselen van de hulpen aan de hand en op het paard

5 praktijklessen van 45 minuten.
Tijdens de praktijklessen zal Eefke zoveel mogelijk vragen beantwoorden van de deelnemers.

De thema’s die aanbod komen tijdens de praktijklessen zullen wisselend zijn (afhankelijk van de betreffende paard-mens combinatie). De praktijk zal echter gericht worden op de theorie die behandeld is.

 


Theoriedeelnemers zijn ook welkom. De kosten hiervoor zijn € 15,00

 

Wanneer : zondag 10 Augustus
Van: 10.00u tot 16.00u

Meer info bij Peggy: diamond-stables@telenet.be
www.equi-motion.be
min 5, max 10 deelnemers

Prijs: 85 euro

Meebrengen : aangepaste kledij en schoenen afhankelijk van het weer en dat vuil mag worden
Aanmelden : per mail , dan ontvang je een bevestiging en routeplan

Inschrijven verplicht

 

 

begeleiding : Eefke Bastianen

 

Organisatie:Diamond Stables vzw

Contact: diamond-stables@telenet.be

 

Diamond Stables

+32(0)3 636 42 82

Diamond-stables@telenet.be